Jókai Mór regénye Erzsébet királyné könyvtárából

Erzsébet királyné szívesen olvasta magyar költők, írók műveit, főleg a korszak legnépszerűbb regényírójának, Jókai Mórnak a regényeit. Jókai Az élet komédiásai című regényét 145 éve, 1876. január 30-án személyesen adta át a királynénak a budai palotában. A regény egyik kötete a Gödöllői Királyi Kastélymúzeum gyűjteményét gazdagítja.

1_titkok_erzsebet_kiralynerol.jpg

Erzsébet királyné, képeslap Carl Pietzner fotójáról, 1900 körül, Gödöllői Királyi Kastélymúzeum gyűjteménye

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye 2019 őszén egy kuriózumnak számító műtárggyal gazdagodott. A 21. Szegedi Könyvárverésen sikerült megvásárolni Jókai Mór: Az élet komédiásai című, 1876-ban megjelent regényének II. kötetét (III-IV. könyv), Erzsébet királyné egykori könyvtárának egyik példányát.

A könyv egyedi, kék selyemripsz kötéssel Méhner Vilmos budapesti könyvkötészetében készült, aranyozott „Erzsébet királynénak” felirattal, fölötte királynéi koronával díszítve, aranyozott élmetszéssel. A könyv előzéklapja fehér selyemmel díszített.

jokai_1.JPG

Jókai Mór: Az élet komédiásai II. kötet borítója, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

A magyar nép iránti erős rokonszenv hatására Erzsébet királyné megtanult magyarul, és szívesen olvasta magyar szerzők műveit. Jókai Mór regényei körül a Kárpáthy Zoltán volt a kedvence. A neves író több alkalommal részesült abban a megtiszteltetésben, hogy fogadta őt Erzsébet a budai várpalotában, első alkalommal 1869. április 11-én. Jókai ekkor a Szerelem bolondjai című regényét vitte el személyesen a királynénak.

A korabeli források szerint Jókai a későbbiekben is rendszeresen maga adta át újabb és újabb regényeit Erzsébetnek. Így történt ez 1876. január 30-án is, amikor újra a budai várban fogadta a királyné az elismert írót, aki az Athenaeum Könyvkiadó gondozásában megjelent Az élet komédiásai című legújabb három kötetes regényét – Erzsébet családi színeivel díszítve: kék selyem kötésben és díszes fehér színű tokban – adta át a felséges asszonynak. E regényt előszavában a királynénak ajánlotta: „Ő császári és királyi Felségének Erzsébet ausztriai császárnénak, Magyarország koronás királynéjának legmagasabb kegyteljes engedelmével legmélyebb hódolattal ajánlja a szerző.”

Erzsébet lakosztályában fogadta az írót, a királyné az ekkor két napja elhalálozott Deák Ferencet gyászolta. Jókait is előre figyelmeztették, hogy ne díszruhában, hanem egyszerű ruhában jelenjen meg. Ő Felsége sima fekete ruhát viselt egyszerű dísszel s lábainál fehér newfoundlandi kutyája feküdt. A királyné első szava az volt: »Lássa, minő szomorú napokra jutottunk.« Aztán beszélt Deákról, ki oly sokat szenvedett, kérdezősködött utolsó napjairól s halálát pótolhatatlan veszteségnek mondta. Csak aztán tért át a regényre, melynek ajánlását elfogadta; kérdé, mennyi idő alatt ír egy ilyen regényt, s a könyvet kivéve tokjából, megígérte, hogy el fogja olvasni.”– írta a Fővárosi Lapok 1876. február 8-án.

A szövevényes, sokszereplős regény – melynek főszereplője Zárkány Napóleon – megjelenésekor nagy feltűnést keltett, mert Jókai kétféle befejezést írt: egy tragikust és egy megnyugtató, boldog befejezést. A mű utolsó mondata így hangzik: „A tisztelt olvasó és olvasónő tetszésére bízzuk, hogy válassza a két változat közül azt, amelyik a kedélyéhez jobban illik.”

jokai_2.JPG

Jókai Mór: Az élet komédiásai II. kötet belső címoldal, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

A királyné halála után budai várbeli lakosztályának könyvtárából Mária Valéria főhercegnő ajándékaként 219 db könyv az Erzsébet Királyné Emlékmúzeumba, a királyné dolgozószobájának könyvespolcaira került, többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Kisfaludy Károly, Jókai Mór művei. A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményét gazdagító kötetben megtalálható több helyen is az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum pecsétje és leltári száma. A budai palota súlyos bombázásokat szenvedett el a II. világháború során. Az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum gyűjteményének nagy része is ekkor semmisült meg vagy tűnt el, így Jókai Mór: Az élet komédiásai című regényének második kötete is valószínűleg 1945-ben került ki a gyűjteményből, és az utókor szerencséjére átvészelte a háborús eseményeket.

Kaján Marianna muzeológus