Történetek, történelmi személyek, sorsok a Gödöllői Királyi Kastélyból

Kastélymorzsák Gödöllőről

Kastélymorzsák Gödöllőről

Élménygyűjtemény

Beérkezett pályamunkákból szemezgetünk

2021. május 06. - Gödöllői Királyi Kastély

,,A csodák palotája


Történetem 2019. szeptemberében kezdődött.
Szüleimmel többször jártunk már átutazóban Gödöllőn, de a kastélyt még soha nem tekintettük meg. Mindig csodálattal néztük az autó ablakából a gyönyörű épületet, s elhatároztuk, hogy ha legközelebb erre járunk, mindenképpen meglátogatjuk hazánk e csodálatos épületét.
Éppen elkezdődött az iskola szeptemberben, amikor édesanyám különös tekintete fogadott otthon. Felkérést kaptam az Ormosbánya Megújhodásáért Közalapítványtól, hogy szeretnék, ha idén én képviselném községünket és az alapítványt Gödöllőn, az Erzsébet szavalóversenyen. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, sőt a kívánságom is teljesülni látszott, hiszen így lehetőségem lett eljutni a kastélyba is. Megtudtuk, hogy a zsűri elnöke Pécsi Ildikó, Kossuth- díjas, Érdemes és Kiváló Művész lesz, a hagyományoknak megfelelően. Izgatottan keresgéltük a megfelelő verset. A választásunk Szőke Zsuzsanna: Óda a magyar feltalálókhoz című művére esett. Sokat gyakoroltam, igyekeztem tökéletesíteni a szavalatot. Előző este már nagyon izgultam, alig vártam a másnapi megmérettetést – de féltem is az újszerű helyzettől. Kora reggel indultunk az alapítvány tagjaival és anyukámmal Gödöllőre. Mindenki nagyon kedves volt, biztatott, szeretettel fogadott, így hamar megnyugodtam. A kastély előtt már vártak minket. Az alapítvány jó kapcsolatot ápol a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesületével, akik már nagyon vártak bennünket.


A regisztráció után lehetőségem nyílt kicsit körbe nézni az épületben. Csodálatos termek, különleges csillárok, a szebbnél-szebb díszítés, egyedi festmények mind-mind ámulatba ejtettek. Éppen egy nagy lépcsősoron haladtunk lefelé, amikor megpillantottam Erzsébet királynét. Nagy örömömre sikerült közös fényképet is készítenünk vele. Ez volt a nap első csodája.

Erzsébet királyné megszemélyesítője Vas Viktória kosztümös tárlatvezető


Bekukkantottunk a színházterembe is a verseny helyszínére. Kicsit összeszorult a gyomrom, hiszen ez egy valódi színpad volt, különlegesen berendezve. Még sohasem szavaltam ilyen helyen. Azt hiszem valóban a csodák palotájában jártam.
Lassan el is foglaltuk a helyünket a nézőtéren. A rendezvényt Pécsi Ildikó nyitotta meg, majd elkezdődött a verseny. Én a vége felé kerültem sorra. Szólítottak. Nagyon-nagyon hevesen vert a szívem. De sikerült. Elmondtam. Nem akadtam meg! Ettől féltem a legjobban, de a sok gyakorlásnak hála, sikerrel jártam.