Kastély Krónika 2002

kastelykronikak_2002.jpg

 

Január 5. A Gödöllői Királyi Kastély vendégül látta támogatóit a kastély dísztermében rendezett Partner Partyn.

Január 6. A Téli ünnepi estek sorozat keretében újévi koncerten lépett fel a Mandel Quartet

Február 24. Onczay Csaba gordonka estje közreműködő: Vigh Andrea (hárfa)

Március 8–31. Fény. Nagy Éva iparművész időszaki kiállítása a kastély földszinti termeibenvolt látogatható

Március 7–10. Utazás kiállítás 2002. – Egyedülálló kulturális-turisztikai utat hozott létre a Gödöllői Királyi Kastély és a bajorországi Augsburg Régió Erzsébet királyné születésének 165., magyar koronázásának 135. évfordulóján. A Sisi-út akkori állomásai: Unterwittelsbach, Bad Ischl, Bécs, Herend, Budapest, Gödöllői Királyi Kastély, Domonyvölgy, a lista azóta jelentősen bővült az Erzsébet királyné által látogatott helyekkel

Március 17-31. Gödöllői Tavaszi Fesztivál

március 17. Jandó Jenő estje a művész születésének 50. évfordulója alkalmából

március 20. Az Auer Vonósnégyes koncertje

március 22. Sine Morbo Művészeti Estek – versenygyőztes fiatal művészek hangversenye: Hajnóczy Júlia (ének), Tóth Péter (zongora) és az Ewald Rézfúvós Quintett

március 24. Szabadi Vilmos (hegedű) és Vigh Andrea (hárfa) estje          

március 27. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar koncertje, közreműködik: Somodari Péter (gordonka)

március 31. A Budapesti Tomkins Énekegyüttes koncertje, művészeti vezető: Dobra Jáno 

Márciusban a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumok szakmai szervezete a díszteremben tartotta éves közgyűlését.

Tavasszal elkezdődött a parkban lévő Királydombi pavilon felújítása.

kiralydomb_falai.bmp

(FOTÓ: Faludi Ildikó)

 

Április 5–május 5. Az érték maradandó. Hollóháza 225 éve címmel időszaki kiállítás nyílt a kastély földszinti termeiben.

04_05_scanimage033.jpg

 

Április 7. A Dicsőséges Tavaszi Hadjárat évfordulóján lovas felvonulás volt a kastély díszudvarán 

Április 8. Gödöllői Régió Turizmusáért díjat kapott a kastély, melyet dr. Körösvölgyi László ügyvezető igazgató vett át a Régió közgyűlésén.

Áprilisban több értékes műtárggyal gyarapodott a Kastély Múzeum gyűjteménye. A bécsi Dorotheum árverésén sikerült megvásárolni többek között Erzsébet királyné monogramjával díszített ezüst teásdobozt és cukortartót, egy magyar királyi és az osztrák-bajor házassági címerrel díszített ezüst tálcát, illetve Eger város hódoló üzenetét 1854-ből, Erzsébet és Ferenc József esküvője alkalmából

Április 23-án Violet de Marco, a Máltai Köztársaság elnökének felesége és Mádl Dalma, a Magyar Köztársaság elnökének felesége a hölgyprogram keretében látogatást tett a gödöllői kastélyban.

Május 9–26. A lélek kapui. Kiss Ilona képzőművész időszaki kiállítása a kastély földszinti termeiben volt megtekinthető.

Május 15–június 10. Mikó Diána szoborkiállítása a Lovardában.

Június 2. Az I. Magyar Virágkötészeti Kupa győzteseinek kiállítása volt a kastély földszinti termeiben és a díszudvaron.

Júniusban megkezdődtek a Barokk Színház felújítási munkálatai.

Június 6–július 28. A Gödöllői Kastély, mint koronázási ajándék címmel időszaki kiállítást rendeztünk a kastély földszinti kiállítótermeiben. Ebben az évben volt 135 éve, hogy azonos napon meg koronázták I. Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét. Ekkor, 1867-ben vásárolta meg a magyar állam a gödöllői kastélyt az uralkodó pár pihenő rezidenciájául. A jeles évfordulóra nyílt tárlaton a magyar koronázási ékszerek másolata is látható volt több más emlék- és műtárgy, festmény mellett.

06_06_scanimage029.jpg

06_06_scanimage031.jpg

(FOTÓ: Kaján Marianna)

 

Június 7. A Déli Krónika elhangzása után a kastély Barokk terméből közvetítették a „Játék és muzsika” élő adását a Kossuth Rádióban.

 

Június 8–9. A koronázás évfordulója alkalmából alkalmi bélyegzésre nyílt lehetőség a helyszínen vásárolt képeslapokra, bélyegekre a Magyar Posta Rt. jóvoltából.

 

Június 8. Operettgála Johann Strauss, Kálmán Imre és Huszka Jenő szerzeményeiből, közreműködők: Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor, Péter Anikó, Hormai József, Káldi Kiss András, a Debreceni Filharmonikus Zenekar, karmester: Kollár Imre. A gála helyszíne az eső  miatt a Lovarda volt.

 

Június 8–9. A koronázási hétvégén nagy sikert aratott a történelmi játszóház. A Budapesti Történeti Múzeum foglalkozásán a gyermekek korhű ruhában elevenítették fel a nevezetes esemény mozzanatait.

 

Június 9. Liszt Ferenc: Koronázási miséje először hangzott fel a Gödöllői Királyi Kastélyban. A zeneszerző Ferenc József és Erzsébet királyné koronázására komponálta művét. A 135 évvel későbbi bemutatón a budai Mátyás templom ének-és zenekara Tardy László karnagy vezényletével szólaltatta meg a zeneművet (közreműködött: Németh Kristóf), amely méltó befejezése volt a koronázási ünnepségsorozatnak.

 

Június 22 – július 7.   Szőnyegtörténeti kiállítás és konferencia a Lovardában.

Június 23-július 3. IV. Gödöllői Kastély Koncertek Kamarazenei Fesztivál – „Sisi és kora”

június 23. Csaba Péter, Szabadi Vilmos és a Mendelssohn Kamarazenekar

június 25. Csaba Péter, Szabadi Vilmos, Bársony Péter, Onczay Csaba, Gulyás Márta és a Belvedere Trio Wien koncertje

június 26. Csaba Péter, Szabadi Vilmos, Bársony Péter, Onczay Csaba, Gulyás Márta koncertje

június 28. „Sine Morbo Művészeti Estek” Fiatal művészek hangversenye, fellépők: Hlavacsek Tihamér, Mali Emese, Kéry Tamás, Bársony Péter

június 29. Eldar Nebolsin zongoraestje

július 3. Somodari Péter, Bizják Dóra és Zentai Károly (Duo Klavi – Art) kamaraestje

 

Július 4-5., 7. Dandin György, avagy a megcsúfolt férj. Moliére vígjátékát a kastély parkjában állították színre a Gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Központ szervezésében. Főbb szereplők: Szarvas József, Pécsi Ildikó, Szacsvay László, rendező: Csiszár Imre.

 

Július végén Wittelsbach Mária Terézia, Erzsébet királyné ükunokája férjével, gróf Korniss Tamással és gyermekeivel látogatást tett a kastélyban, itt ünnepelték meg 25. házassági évfordulójukat. A jeles eseményre hazánkba látogatott a bajor királyi család több tagja.

 

Augusztus 5. Karlheinz Böhm – aki a Sisi-filmekben Ferenc József megszemélyesítője volt – feleségével és barátaival ellátogatott a kastélyba.

08_05_scanimage027.jpg

(Karlheinz Böhm I. Ferenc József íróasztalánál a gödöllői kastélyban, FOTÓ: Kovács Éva,)

 

Augusztus 10-11. II. Barokk Kastélynapok

08_10-11_scanimage018.jpg

(FOTÓ: Kaján Marianna)

 

augusztus 10. Ella Péter csembaló hangversenye

augusztus 10. Barokk lakoma a kastély Barokk termében

augusztus 10–11. Európai barokk udvarok zenéje és táncai. A Company Canario Historikus Táncegyüttes műsora, közreműködők: Ensemble Philippe (korhű hangszereken), koncertmester: Petőfi Erika, vezényel: Rácz Márton, Bodrogi Éva (szoprán), koreográfus: Aranyos Ágota

08_10-11_campany_canario_scanimage020.jpg

(FOTÓ: Kaján Marianna)

 

Augusztus 15-25. Hummel Rozália festőművész időszaki kiállítása

Augusztus 18. Missa de Sacra Corona Hungariae. Koltay Gergely és Balogh Sándor oratóriumának ősbemutatója a kastély díszudvarán, szólót énekel: Bazsinka Zsuzsanna, Mészöly Katalin, Molnár András, Anatolij Fokanov, közreműködik: Gödöllői Szimfonikus Zenekar Horti Gábor vezetéével, Gödöllő Város Egyesített Kórusa (karigazgató: Pechán Kornél), Szűts István (orgona), vezényel: Balogh Sándor.

Nyár végére elkészült a Felsőparkban lévő Királydombi pavilon épülete.

Szeptember 1. A Gödöllői Városi Fúvószenekar Nyárbúcsúztató koncertje, karnagy: Ella Attila 

Szeptember végén a színház felújítási munkálatai közben a Lovarda mellett barokk kori falfestéssel díszített falszakaszt találtak a föld alatt, melyet ifj. Bóna István restaurátor a helyszínen választott le a téglafalról. A falfestést restaurálás után a a színház Művésztársalgójában helyezték el 2010-ben.

09_scanimage014.jpg

(FOTÓ: Kaján Marianna)

 

Szeptember 30-án a kastélydolgozók ellátogattak a szlovákiai Betlérre, az Andrássy-kastélyba, ahol Lázár Éva igazgatónő és édesapja, a korábbi igazgató György Tibor kalauzolta végig csoportunkat a kastély termein.

09_30_scanimage025.jpg

(FOTÓ: Kovács Éva)

 

Október 8-13. IV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

október 8. Vigh Andrea estje

október 9. Monika Stadler (Ausztria) pop és jazz estje

október 10. Lévai Mária reneszánsz hárfa estje         

október 11. Bajtala Emese estje

október 12. Maria Graf (Németország) szólóestje

október 13. Gálahangverseny, fellépők: Maria Graf, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok

Október 22-26. I. Gödöllői Nemzetközi Liszt Ferenc Zongorafesztivál

október 22. Jandó Jenő zongoraestje

október 23. Bogányi Gergely zongoraestje

október 24. Vadim Holodenko zongoraestje

október 25. Tóth Péter zongoraestje

október 26. Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás estje

November 17. A 10 éves Sisi Baráti Kör Erzsébet napi ünnepsége, koszorúzás az Erzsébet

parkban, ünnepség a kastély dísztermében. Közreműködők: Németh Kristóf, Bálint Ágnes,

Rácz Ottó, Soós Gabriella

 11_17_scanimage016.jpg

November 19 – 2003. január 5. Az Erzsébet királyné szoborpályázat címmel időszaki kiállítás nyílt a kastély földszinti termeiben. Erzsébet királyné halála után Magyarországon 1900 és 1919 között hét emlékmű-pályázatot hirdettek a szeretett királyné emlékének méltó megörökítésére. Az egykori pályázatok még meglévő makettjeiből, fotóiból készült válogatást láthattak az érdeklődők a kastély földszinti kiállítótermeiben.

November 24. Habsburg Ottót 90. születésnapja (nov. 20.) alkalmából családja itt köszöntötte a kastélyban. A születésnapi fogadásra fia, Habsburg György és felesége, Eilika főhercegnő meghívták a kormány tagjait, a kulturális, a tudományos és a politikai élet, valamint a média képviselőit.

November 23-án az Erzsébet királyné vers- és prózamondó-verseny helyszíne volt a Díszterem, melynek ez évi mottója: „Mert szép csak az igaz, s igaz a szép” volt.

December 6. Emlékezetes karácsonyom címmel gyermekrajzpályázatot hirdettünk, a díjátadó ünnepséget Mikulás napján tartottuk.

12_06_scanimage022.jpg

(FOTÓ: Kaján Marianna, 2002/13.)

 

December 1-22. Adventi Kastélynapok

december 1. Beethoven vonósnégyesek. A Bartók Vonósnégyes koncertje

december 7. Hegedűs Endre zongorakoncertje

december 8. Királyi lantosok, királyi muzsika Kónya István lantművész előadása

december 8. Leonhard Westermayr zongoraestje

december 14. Fiatal művészek hangversenye, fellépők: Jobbágy Szemőke (hegedű), Malomvölgyi Márta (oboa), Seres Dóra (fuvola), Karosi Bálint (klarinét), Farkas Gábor (zongora)

december 15. Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar koncertje

december 20. Ella Péter csembaló estje

december 21. Tündérvilág címmel táncjátékot láthattunk Purcell zenéjére Shakespeare Szentivánéji álom című játéka nyomán, a Garabonciás együttes előadásában

december 21. Érdi Tamás zongoraestje 

december 22. Barokk est. A Solti Kamarazenekar adventi koncertje