Kastély Krónika 2000

kastelykronikak_2000.jpg

Január 2-án a Mandel Quartet újévi koncertje nyitotta az évet a kastélyban.

Január 3-án Huzella Péter és Mácsai Pál Villon-estjét élvezhette a közönség a díszteremben.

Január 28-án a Történelemtanárok Egylete szervezésében magyar történelmi bál volt a kastélyban.

Január 30. A Castello Fúvósötös koncertje

Február végére 20 millió forintos pályázati pénzből elkészült a narancsház déli kupolájának restaurálása, mely a sarokpavilon rendkívül értékes falképeinek túlélését is biztosítja a szárny teljes helyreállításáig.

Február 27. Szepes András csembalóművész koncertje

Március 3-tól két hétig volt látható Kovács Lívia keramikusművész kiállítása Virágaim Erzsébet királynénak címmel.

0303_1.jpg

A kiállítás meghívója

 

Március 12. Horgas Eszter fuvolaművész koncertje

 

Március 24-én Öt kontinens kerámiaművészete címmel nagyszabású, egy hónapos kiállítás nyílt a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből a kastély lovardájában.

 

Április 3-án a gödöllői kastélyból jelentkezett a Magyar Televízió Főtér című műsora, mely a kastélyon és a városon kívül a környék nevezetességeit is bemutatta.

 

április 23. A Grassalkovich Vonósnégyes húsvéti koncertje

 

Április 30-án Díjugrató Lovasverseny zajlott a Felsőparkban

 

Május 5-21. között volt látható a Zsin Judit szobrászművész kisplasztikáit bemutató időszaki kiállítás.

0505_1.jpg

 Részlet a kiállításból (Fotó: Faludi Ildikó)

Május 9. 150 évvel dédnagyapjának kastélybéli látogatása után megtekintette a kastélyt a thaiföldi király leánya, dr. Chulabhorn Mahidol hercegnő.

0509.jpg

A hercegnő köszöntése a díszteremben

 

Május 14. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje a kastélykápolna felszentelésének évfordulóján

 

Május 24-én adták át a kastélyt üzemeltető közhasznú társaságnak azt a hangversenyzongorát, melyet cégek és magánszemélyek jelentős adományaiból, valamint jótékonysági rendezvények bevételeiből több év alatt sikerült megvásárolni.

0524_1.jpg

 Az átadó ünnepség a díszteremben, az adományozók jelenlétében

június 3. A Danubia Ifj. Szimfonikus Zenekar Strauss estje

Június 23 – július 8. Az 1997-ben alapított Kastély Koncertek – Kamarazenei Fesztivál második alkalommal került megrendezésre a gödöllői kastélyban, ezúttal Bartók és Brahms jegyében.

Július 6-án a németországi Augsburg városhoz tartozó Unterwittelsbach kastélyában nagy érdeklődés mellett nyílt meg az Erzsébet királyné két kastélya című időszaki kiállítás, melyen Gödöllőt a Kastély Múzeum kiállítása reprezentálta.

nevtelen_terv_7.jpg

 Az unterwittelsbachi kiállítást november 5-ig 20.000 látogató tekintette meg. (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Július 14. Tíz napos jótékonysági kiállítás nyílt egészségkárosodott alkotóművészek támogatása céljából – és részben munkáiból – a Nyitott Kapu Mobil Art Alapítvány szervezésében a kastély földszinti kiállítótermeiben.

Július 22. Budapesti Vonósok koncertje

Július 24-től a következő év január 7-ig Olaszországban, a trieszti Miramare kastélyban volt látható az Erzsébet királynéról készült kiállítás, melyhez angol, olasz, osztrák, görög, német, magyar és svájci múzeumok, galériák és magángyűjtemények emlékeinek legjavát, köztük gyűjteményünkből egy festményt kölcsönöztek a szervezők.

Augusztus 10. Elkészült a főépület kápolna felé eső sarkának emelete, az úgynevezett Lipót-lakosztály rekonstrukciója, melyből a látogatók betekinthetnek a kastélytemplomba is. Az új kiállítási egységben egyéves időszaki kiállítás nyílt, Főúri arcképcsarnok, XVIII-XIX. századi főnemesi portrék címmel a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Képcsarnokának gyűjteményéből. Az épületrésszel egy időben adták át a díszudvart lezáró balusztrádot, melynek nyomai már az 1993-as régészeti feltáráskor előkerültek.

0810_1.jpg

 Kiállítás-rendezés a teremsor átadása előtt. (Fotó: Faludi Ildikó)

0810_3.jpg

A díszudvar rekonstruált balusztrádja süttői, haraszthegyi kemény mészkőből készült.
(Fotó: Faludi Ildikó)

Augusztusban elkészült a „Királyné kertje”, az egykori barokk bástyafal és a főhomlokzat Erzsébet királyné által lakott része közötti részen. A kertrekonstrukciót a Millenniumi pályázaton nyert és a környezetvédelmi Minisztérium által adott 5-5 millió forintos támogatás tette lehetővé.

Augusztus 10. és 2001. január 30. között öt japán nagyváros kiállítótermeiben csodálhatta meg a nagyközönség a herendi porcelán és Erzsébet királyné kapcsolatáról szóló vándorkiállítást, mely négy magyar múzeum: a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a Herendi Porcelánmúzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből nyújtott látványos válogatást.

Augusztus 13. A Fesztiválzenekar koncertje 

Augusztus 27. Rendhagyó Hamlet-előadást élvezhettek az érdeklődők a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének előadásában a kastély díszudvarán. A Shakespeare-drámából készült rockoperát Lencsés Balázs és Horváth Zoltán írta.

Szeptember 3. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje. Vezényel: Medveczky Ádám

Szeptember 9-én lovastusa versenynek adott helyet a Felsőparkban ideiglenesen kialakított lovaspálya 

Szeptember 13-án miniszterelnöki csúcstalálkozót tartottak a gödöllői kastélyban, melynek során Horvátország csatlakozott a magyar-szlovén-olasz együttműködéshez. 

Szeptember 17-én nyílt meg Idő címmel a XVI. Magyar Textilbiennálé a lovardában.

0917_1.jpg

 A Biennálénak október 1-ig igen sok látogatója volt. (Fotó: Faludi Ildikó)

Október 10–15. között zajlott a kastély dísztermében a II. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

November 9–december 3. Kapcsolat – Formák címmel időszaki kiállításon mutattuk be Bryan Montgomery angol műgyűjtő kortárs képzőművészeti gyűjteményét, melyet 1991-ben a Szépművészeti Múzeum számára, Magyarországnak adományozott.

November 18-án ismét a kastély díszterme adott otthont az Erzsébet királyné emlékére immár ötödik alkalommal megrendezett vers és prózamondó versenynek, melynek idei mottója „Vásznakat feszít a szél”. Az iskoláskorú résztvevők utazásról, közeli és távoli tájak szépségeiről szóló műveket választhattak.

November 18. Erzsébet királyné és a nemzet csalogánya – Blaha Lujza születésének 150. születésnapjára

1118.jpg

A rendezvény meghívója Blaha Lujza arcképével

December 3. Danubius Vonósnégyes

December 10. Budapest Saxophone Quartet

December 23. Ella Péter csembalóművész új CD-lemezét mutatta be a kastélyban.