Kastély Krónika 1998

kastelykronikak_1998.jpg

Megkezdődtek a felújítási munkálatok Erzsébet királyné egykori felolvasó szobájában és Ferenczy Ida lakosztályában.

01_3.jpg

 Épül a kályha Ferenczy Ida első szobájában (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Január 3. A Danubia Vonósnégyes újévi koncertje

 

Január 25. Horgas Eszter és Víg Andrea hangversenye

 

Február 2. Brass In The Five koncert

 

Március 13. A Danubia Vonósnégyes és Várjon Dénes koncertje

 

Március 27-29. A Grassalkovich Lovas Egylet I. Tavaszi Sportló Aukciót rendezett a kastély parkjában

12_2.jpg

Fotó: Faludi Ildikó

 

Április 5. Szerelem dicsérete. A Company Canario előadása

 

Április 17-én, a XV. Műemléki Világnapon a gödöllői kastélyban végzett feltárási és tervezési munkáiért Magyar Műemlékvédelemért Díjat kapott László Csaba régész, és Műemlékvédelemért Emlékplakettet Dr. Máté Zsolt építészmérnök.

 

Május 11. A Grassalkovich Kastély Közalapítvány megvásárolta I. Ferenc József ezüst keretes, archív fotóját a Kastély Múzeum részére. A király három unokájával látható a képen.

 

Május 24. Gödöllő Szimfonikus Zenekar koncertje

 

Júniusig, a kastély megnyitása óta eltelt 22 hónap alatt 350.000 látogatója volt a kastélynak.

 

Június 5. Megnyílt a Kastély Múzeum állandó kiállításának újabb három terme. Az Erzsébet királyné emlékkiállítás a királyné személyes környezetéből származó tárgyakat és a hazai Erzsébet-kultusz relikviáit mutatja be.

 

Ezen a napon jelent meg az Ünnepi Könyvhét keretében Faludi Ildikó: A gödöllői kastély című, négynyelvű, reprezentatív albuma. Elkészült a kastély első, saját kiadású képeslapsorozata, valamint Vajdai Ágnes tollából A gödöllői kastélypark című füzet.

0605_2.jpg

A könyv borítója 

 

Ezen a napon adták át a kastély északi előkertjét, az ún. Király kertjét is, valamint bejelentették a Felső park  országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítását.

 

 

A gazdag programot este Lehár, Strauss Gálaest zárta.

 

Június 5-21. Borsos Miklós szobrászművész rajzaiból időszaki kiállítást nyílt a földszinti rendezvénytermekben.

 

Június 13-14. Antal-napi vigasságok zajlottak a kastélyban, melynek keretében a Mandel Quartet és a Company Canario műsorát is megtekinthették vendégeink

 

Július 5. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertje

 

július 19. Svejk újabb kalandjai – Műv.Közp. Rendezésében???

 

Július 26. A Liszt Ferenc Kamarazenekar estje

 

Július 31-augusztus 1. Korok, ruhák, stílusok. A divat története Erzsébet és Ferenc József koronázásától napjainkig címmel rendezett előadást a Silhouette Studio a kastély Díszudvarán.

 

Augusztus 20. Erzsébet Kupa elnevezéssel díjugrató lovasversenyt rendeztek a kastély parkjában.

 

Augusztus 30. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar romantikus nyáresti koncertjét hallhatták vendégeink

 

Augusztus 21-22. A szépség győzelem címmel rendezett műveltségi és szépség-vetélkedő döntőjére a kastély Dísztermében került sor. A vetélkedőt a Sisi Baráti kör és a Convention Budapest Kft. rendezte. A döntőt történész konferencia, történelmi családok találkozója, lovasbemutató, kutyaszépségverseny és hintós felvonulás egészítette ki.

 

Szeptember 11-én a Kastély Múzeum rendezésében Erzsébet Királyné Emlékkonferenciát tartottak. Az előadások többek között a királyné kiegyezésben játszott szerepéről, öltözködéséről, költészetéről, a magyar nyelvvel való kapcsolatáról és az Erzsébet-emlékhelyekről szóltak.

 

Szeptember 12. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje

 

Szeptember 12. Erzsébet királyné és Gödöllő címmel készült rövidfilm bemutatója zajlott a kastélyban. Ugyanezen a napon délután Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megemlékező szentmisét celebrált Erzsébet királyné halálának 100. évfordulója alkalmából a Díszudvaron

 

Szeptember 25-én elkészült gróf Rhédey Klára (1809-1868) díszviseletének restaurálása. A ruhát tartós letétként magánszemély adományozta a kastély állandó kiállításához. A ruha kiegészítőinek restaurálása (kötény, fátyol) további éveket vesz igénybe. Az átadó ünnepségen közreműködött Sümeghy Eszter operaénekes.

 

Október 4. Kegyetlen Nimfa – Lant és Ének???

 

Október 25. A Brass In The Five rézfúvós együttes estje

Október 28. A Gödöllői Királyi Kastély Kht. 521 db-os gödöllői, archív képeslapgyűjteményt vásárolt meg egy magánszemélytől a Kastély Múzeum részére.

 

November 15. A Grassalkovich Vonósnégyes estje

 

November 21-én első alkalommal adtunk otthont az Erzsébet Királyné vers- és prózamondó verseny döntőjének a Díszteremben, a Gödöllői Királyi Kastély Kht., a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete és a Juhász Gyula Városi Könyvtár szervezésében. A versenyt Pécsi Ildikó színművésznő kezdeményezésére 1995 óta már negyedik alkalommal rendezték meg.

 

Decemberben megjelent a kastély első, saját kiadású asztali naptára, amelyet a felújítás folyamatát, a kész enteriőröket és a legszebb műtárgyakat ábrázoló fotók illusztráltak.

 

Erzsébet királyné két kastélya címmel időszaki kiállítást rendezett a Kastély Múzeum munkatársa, Bakonyi Viktória a ceglédi Bem József Szakközépiskolában. A kiállítás ünnepélyes megnyitóját a kastéllyal kapcsolatos műveltségi vetélkedő egészítette ki.

 

December 15. A Grassalkovich Kastély Közalapítvány férfi díszmagyar ékszerkészletet vásárolt a Kastély Múzeum részére. Ugyanezen a napon a Gödöllői Királyi Kastély Kht. megvásárolta Erzsébet királyné bronz mellszobrát, Johann Halbig alkotását, amely a királyné lakosztályában került bemutatásra.

 

december 20. A Váci Egyházzenei Kórus estje