KastélyKrónika 2020

 kastelykronikak_2020.jpg

 

január 1112.  Évköszöntő koncerttel vette kezdetét a kastély kulturális programsora

január 24. A kastély földszintjén megnyílt a Habsburg Ottó Alapítvány névadójának életét bemutató kiállítás, Életút és örökség címmel.

február 27. A kutya ezer arca címmel nyitott fotókiállítást a CEWE, Chikán Erika fotóművész kutyaportréiból, amelyek hátterét kortárs művészek festményei alkották.

február 29. Elemér-nap. A kastély mesefigurájának névnapja alkalmából színes családi programmal készültünk, többek között ismét megrendeztük az Országos Plüssegér-találkozót.

02_29_hasonmas_pluss.jpg

március 2. Megkezdődött a Királyi és főúri lovas kultúra című, 8 termes kiállítás bontása

március 6-7.  Kamarazenei hétvége

március 10. A Beporzók napja című kezdeményezéshez virágkereső felfedező sétával és Szabó György méhészmester előadásával csatlakoztunk.

március 17-től bezárta kapuit a kastély, a Covid-19 világjárvány miatt

április–június Kulturális tevékenységünk gazdag múzeumpedagógiai kínálattal az online felületeinkre költözött. Alapos takarítással, átalakításokkal, fejlesztésekkel, látogatókutatással és óvintézkedésekkel készültünk az újranyitásra. A sötét folyosóról nyíló ajándékbolt az állandó kiállítás végére került, 3 teremnyi kiállítás elbontása után.

április 25. One Future Streamfest. Lotfi Begi kezdeményezésére a világ első online fesztiválját közvetítették 12 órán keresztül a kastély díszudvaráról. A 12 DJ és a Rádió1 összefogásával létrejött fesztivállal a munka nélkül maradt zeneipari dolgozók részére gyűjtöttek támogatást.

május 7. Európai Örökségdíj/Europa Nostra Díjat kaptunk Oktatás, képzés, tudatosságnövelés kategóriában az Egy kastély titkos élete (1950–1990) című ifjúsági projektünkért, amelynek keretében a jelzett időszak emlékeit diákokkal közösen kutattuk fel és mutattuk be a közönségnek. A díjat június 22-én, online formában vehettük át.

05_07_europa_nostra_dij.jpg

 

június 4. Megjelent a kastély Aranyfüst című családi magazinja.

06_04_aranyfust1.jpg

 

június 18. Ismét megnyitotta kapuit a kastély. A múzeumi látogatókat a megújított és új szerzeményekkel gazdagított Erzsébet Királyné Emlékkiállítással vártuk vissza.

június 29-től: Kastélykukucskáló nyári tábor 6–10 éveseknek. (2. turnus: július 20-tól, 3. turnus: augusztus 3-tól.)

06_29_tabor.jpg

 

július 1. A kastély Családbarát Szolgáltató Hely bronz fokozata elismerést kaptuk az EMMI-től, a családok minőségi időtöltését elősegítő kezdeményezéseinkért 

július 18. KastÉJSZAKÁK címmel díszudvari koncertekkel, gyerekprogramokkal és rendhagyó tárlatvezetésekkel igyekeztünk pótolni az elmaradt Múzeumok Éjszakáját.

06_27_kastejszakak.jpg

 

július 21. Herceg Egérváry Elemér naplója című mesekönyvünk megjelenése 10. évfordulója alkalmából honlaptervező pályázatot hirdettünk diákoknak, a Digitális Témahéttel együttműködésben. A versenyt a zalaapáti Cincogó 5/6-od csapata nyerte, humoros és ötletes pályázatával.

augusztus 4. A bunker aranya címmel kincskereső jellegű szabaduló játékot fejlesztettünk a Horthy-bunkerhez.

08_04_a_bunker_aranya.jpg

 

augusztus 6-9. XXII. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Augusztus 21–22. KastÉJSZAKÁK. Díszudvari koncertek, szabadulójáték és gyerekprogramok mellett a Rippel Brothers látványos előadása a díszudvaron.

szeptember 6. A kastély titkos élete (1950–1990) címmel állandó kiállítást nyitottunk a kastély földszintjén, amelyben az emeleten elbontott 20. századi kiállítás és a díjnyertes ifjúsági projektünk keretében épített időszaki kiállítást terveztük újra, ismét a diákcsapatunk közreműködésével.


09_06_a_kastely_titkos_elete_kiallitas.jpg

Fotó: Király Gábor

szeptember 11. Koncert Erzsébet királyné halálának emlékére a Gödöllői Szimfonikus Zenekar közreműködésével

szeptember 11–13. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

szeptember 12–13. XIII. Gödöllői Vadásznap

09_12_vadasznap.jpg

Vas Viktória, kosztümös tárlatvezető és Rudniczai Dorka, ,,udvarhölgy" a Vadásznapon

szeptember 12. Erzsébet királyné gardróbja címmel kamarakiállítás nyílt a királyné ruháinak rekonstrukcióiból.

09_12_erzsebet_kiralyne_gardrobja.jpg

 

szeptember 29. Családbarát Múzeum minősítést kaptunk szolgáltatásaink és programjaink elismeréseként.

07_01_csaladbarat.jpg

 

október 9. Aktív közösségi tevékenységünk elismeréseként Közösségi Múzeum díjban részesültünk, pályázatunkkal a III. szintet értük el.

október 13. Erzsébet királyné gödöllői hétköznapjai címmel filmet készítettünk, az EMMI és a Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ támogatásával az Élő történelem másként-múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében.

október 2225. XIX. Liszt Fesztivál

november 6. Királyi és főúri vadászatok címmel időszaki kiállítást rendezett a kastélyban az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei területi szervezete

11_06_vadaszkiallitas.jpg

 

október 30. A májusban meghirdetett, Négy évszak a Gödöllői Királyi Kastélyban című fotópályázat legszebb képeiből kiállítást rendeztünk, valamint falinaptárat jelentettünk meg.

november 11. A pandémia miatt ismét bezárta kapuit a kastély.

november 19. Az Erzsébet királyné emlékére meghirdetett vers- és prózamondóverseny ez alkalommal nem élőben zajlott, a produkciókat videón lehetett beküldeni a jelzett dátumig.

november 24. Elindult a Zöld Kastély Program, amelynek keretében konkrét lépéseket tettünk az intézmény környezeti terhelésének csökkentése érdekében, és kidolgozott tervünk van a folytatásra.
11_24_zold_kastely_program.jpg

 

december 31. A Rádió1 a kastély díszterméből élő szilveszteri közvetítéssel zárta az évet.

 gkk25_logo_bordo_alap.jpg