Kastély Krónika 1999

kastelykronikak_1999.jpg

Január 2. Újévi koncert: Horgas Eszter és Vígh Andrea

 

Január 3. Újévi koncert: Ella Péter csembaló estje

 

Január 22-én a Magyar Kultúra Napjának gálaprogramját Göncz Árpád köztársasági elnök, valamint magas rangú állami és kulturális vezetők jelenlétében a kastély díszterméből egyenes adásban közvetítette a Magyar Televízió.

 

Február 5-én a Kastély Múzeum új szerzeményeiből nyílt időszaki kiállítás Rejtőzködő kincseink címmel, amely két hónapig volt látogatható. A kiállítás ideje alatt sikeres „örökbe fogadási akciót” bonyolítottunk le, melynek során romos műtárgyak restaurálását támogatták cégek és magánszemélyek, összesen 1.625.00 Ft értékben.

0205_3.jpg

Részlet a kiállítás egyik terméből (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Február 7. A Castello Fúvósötös bemutatkozó estje

 

Február 21. A Grassalkovich Vonósnégyes estje

 

Március 13-án a Gödöllői Tavasz nyitórendezvényeként került sor a 15. Magyar Textilbiennálé és az 1. Nemzetközi Zászlóbiennálé vendégkiállításának megnyitására a kastély lovardájában, mely április 11-ig várta az érdeklődőket.

 

Március 14. Gulyás Dénes, Onczay Csaba és Vígh Andrea hangversenye

 

Március 19. József napi koncert

 

Március 29-én a kastély dolgozói egész napos tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek során az állandó kiállítás termeit, a felújításra váró épületrészeket és a kastély parkját ismerhették meg kollégáik szakszerű vezetésével. A kirándulást az új étteremben elfogyasztott ebéddel zártuk.

 

Április 7. Az 1849-es Dicsőséges Tavaszi Hadjáratra emlékeztünk a Történelmi Lovas Egyesület korhű felvonulásával,az isaszegi csata és a gödöllői díszszemle évfordulóján. 

0407_1_1.jpg

Biai-Föglein István a gödöllői díszszemlét ábrázoló festményét dr. Katona Tamás történész mutatta be a túlnyomórészt diákkorú közönségnek. A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött kép öt napig volt látható a kastély dísztermében. (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Április 11. A Föld Napja keretében a Petőfi Sándor Művelődési Központtal közösen gödöllői iskolák és óvodák számára rendeztünk játékos ismeretterjesztő programokat a kastélyparkban.

0411_1.jpg

A vetélkedő résztvevői a lovarda udvarában. (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Április 18. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar hangversenye

 

Május 9. A Danubius Vonósnégyes olasz estje

 

Május 15-én a 22. Múzeumi Világnap alkalmából, a Múzeumok Majálisa megnyitójának keretében adták át Az év múzeuma 1998 pályázat díjait. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum nyerte el.

0515.jpg

A Kastély Múzeum munkatársai az ünnepélyes díjátadás után, a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén.
(Fotó: Sukta Józsefné)

 

Júniusban adták át a díszudvar lovarda felőli oldalának földszintjén Erzsébet királyné három szalonjának rekonstrukcióját, melyeket rendezvényteremként hasznosítunk.

06_3.jpg

Ugyanekkor készült el a szalonok melletti barokk festésű terem és a melegítőkonyha, amelyek éttermi funkciót kaptak.

 

Június 4. Király-képek címmel egy hónapos időszaki kiállítás nyílt a kastély földszintjén a királydombi pavilon megmaradt és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött festményeiből.

 0604_2.jpg

A kiállítás részlete (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Június 6. A Budavári Szimfonietta Zenekar Strauss-estje

 

Június 25-26-án a Silhouette Studio új zenés divattörténeti előadását láthatták az érdeklődők Európai divatkörkép Erzsébet királyné korától napjainkig címmel a díszteremben, mely után gálavacsora várta a vendégeket Erzsébet királyné újonnan felújított földszinti szalonjaiban.

 

Július 11. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar Estje

 

Július 11–25. között Valentinyi Márta, Fedinecz Atanáz és Ladócsy László közös képzőművészeti kiállítását láthatták az érdeklődők a lovardában.

0711_1.jpg

A kiállító művészek a lovardabeli megnyitón (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Július 15-től a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Társaság új ügyvezető igazgatója dr. Körösvölgyi László lett.

 

Július 23–31. között először került Gödöllőn megrendezésre a Kastély Koncertek Kamarazenekari Fesztivál, mely ebben az évben Beethoven és Dohnányi műveiből nyújtott válogatást. Közreműködött többek között a  Mendelssohn Kamarazenekar, a Wiener Philharmonia Trio, Szabadi Vilmos, Kertesi Ingrid, Nagy Róbert, Csaba Péter.

 

Július 31. A Magyar Rádió Fúvósötösének estje

 

Augusztus 1. A Budapesti Koncertfúvósok estje

 

Augusztus 29. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar estje

 

Augusztus 13–29. között a kastély földszinti kiállítótermei adtak otthont Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész kiállításának.

0813_3.jpg

A kiállítás meghívója

 

Szeptember 10. Üdvözlet Gödöllőről! A Kastélymúzeum képeslap-gyűjteményéből mutattunk be válogatást a földszinti kiállítóterekben. Ezzel egy időben a legszebb archív lapokból adtunk ki reprint sorozatot, mely a kiállítás ideje alatt megvásárolható volt. A tárlatot október végéig igen sokan látták.

0910_1.jpg

A képeslap-kiállítás részlete (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Október 3. Nicholas Clapton barokk ária- és dalestje

 

Október 13–17. között adott otthont a díszterem az I. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak, amellyel egy időben zenei mesterkurzust is tartottak. Közreműködtek: Geiger György, Maros Éva, Ivan Ion Roncea, Vígh Andrea, Maria Graf, Sipkay Deborah, valamint a kurzuson résztvevő diákok és főiskolások.

1013.jpgA progamsorozathoz készült műsorfüzet

 

Október 19-én első alkalommal rendeztük meg Tárlatvezetők Klubja elnevezésű ismeretterjesztő, évente hat-hét alkalommal jelentkező rendezvényünket, amelyet a Kastélybaráti egyesülettel közösen, Kastélybarátok Klubja néven mindmáig működtetünk.

 

Október 28-án a Volán Elektronika Rt. fennállásának 40. évfordulója alkalmából neves képzőművészek részvételével nyílt időszaki kiállítás a kastély lovardájában.

1028_2.jpg

A kiállítás részlete (Fotó: Faludi Ildikó)

 

Október 31. A hamburgi Antropozófiai Zenei Szeminárium Kamarakórus vendégszereplése

 

Novemberben interaktív CD-ROM jelent meg a kastélyról.

 

November 12-től december 24-ig Hagyományos karácsonyi kiállítás és vásár várta az érdeklődőket a Pálmaházban, a hétvégeken kézműves bemutatók is színesítették a programot.

 

November 7. A Danubius Vonósnégyes estje

 

November 13. Erzsébet királyné legkisebb lányára emlékeztünk halálának 75. évfordulóján. Mária Valéria főhercegnő unokája, Markus Habsburg-Lothringen nyitotta meg a Mária Valéria a gödöllői királykisasszony címmel rendezett kamarakiállítást a díszteremben.

1113_1_1.jpg

Részlet az emlékkiállításból. (Fotó: Faludi Ildikó)

 

November 19. Dr. Habsburg Ottó volt a díszvendége a Művészetek Gödöllői Szalonja elnevezésű jótékonysági programsorozatnak, mely könyv- és filmbemutató, irodalmi-zenei est és koncert keretei közt igyekezett támogatókat toborozni a kastély dísztermébe kerülő koncertzongora megvásárlásához. Ezen az estén az Egy év Habsburg Ottóval című könyv bemutatója alkalmából gyűltek össze az érdeklődők. Az esemény alapítója és háziasszonya Bartunek Katalin iparművész.

1119.jpg

 A program meghívója

 

November 20. Az anyák halhatatlanok címmel ismét a kastélyban adtunk helyet az Erzsébet királyné vers- és prózamondó verseny döntőjének.

1120.jpg

A verseny támogatói és szponzorai számára készült emléklapok egyike

 

November 28. Budapesti Tomkins Énekegyüttes és Consort estje