Herceg Egérváry Elemér "house tour" - avagy lakosztályának bemutatása

A 2020-ban indított Zöld Kastély Programunk a környezettudatosságot és fenntarthatóságot tűzte ki célul. Számos ismeretterjesztő anyagot készítettünk, több akciót és fejlesztést is megvalósítottunk már. Idén is csatlakoztunk a Hulladékcsökkentési héthez, amelynek keretein belül herceg Egérváry Elemér lakosztályát mutatjuk be, amely újrahasznosított anyagokból készült el.


Herceg Egérváry Elemér lakosztálya

 

Makett, vegyes technika, 45 x 32 x 11 cm, készítették: Imreh Boglárka, Ivaskó Eszter és Szabó Emma Magdolna, a Hajós Alfréd Általános iskola 9 éves tanulói 2019-ben. Gysz. 4999.

A “Tervezd meg herceg Egérváry Elemér lakosztályát!” című, gyermekek számára kiírt alkotópályázat I. helyezett pályamunkája, amely a kastély mesesorozatának (Faludi Ildikó – Reményi Márton: Herceg Egérváry Elemér naplója 1-3.) figurájához kapcsolódik. A készítők ajándéka a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum tárgyi gyűjteményében.

 

 

 

 

Felül nyitott, lapos hullámkarton doboz, hullámkartonból és fakéregből készült válaszfalakkal öt helyiségre osztva, újrafelhasznált tárgyakkal és hulladék anyagokkal berendezve.

A padló és a bejárati ajtó parafából készült, az ajtókilincs italosdoboz nyitófüléből.

A hálószobában mohával töltött, lila selyempárnákkal díszített gyékényfonatú kosárka szolgál ágyként, előtte lila filcmaradék-szőnyeg gondoskodik a kényelemről. A szemben nyíló fürdőszoba kádja kiürült májkrémes dobozból, a mosdó fémkupakból és parafa dugóból, a törölközőtartó fém övszorítóból készült.

 

 egervary.jpg

 

 

Az írószoba asztalán makk-kupacs irattartó, gyűszű-tolltartó és minisakkfigura-mellszobor áll. A lakosztály irodalomkedvelő gazdája láthatóan sok időt tölt itt naplója írásával. Itt tárolja kincseskosarát is, amelyben később felhasználható kellékek: patentok, párizsikapcsok, miltonkapcsok, nagy méretű gomb és cérnaspulni található.

 

e_iroszoba.JPG

 

A lakosztály legtágasabb helyisége a bejárati ajtóból nyíló szalon-ebédlő. Kiemelt szerepére utal, hogy falát a hálóhoz hasonlóan elegáns, csipkeszegélyes papírszalvéta-tapéta fedi. Az ajtótól balra Elemér herceg gyufásdobozokból, gombokból és kártyalapból készült kényelmes karosszéke áll, jobbra pedig csipkével terített asztalon, makk-kupacs tálra kirakott finomságok. Az asztal köré készített négy parafadugó-széken ugyan még nem ül senki, de bizonyára vendégeket vár a herceg, akinek figuráját filcmaradékból, élethűen és életnagyságban készítették el az alkotók. Éppen a lakosztály legkisebb helyiségéből, a dióval, törökmogyoróval és földimogyoróval gazdagon megrakott, zsákvászonnal elfüggönyözött éléskamrából hoz újabb rágcsálnivalókat.

 

 e_fotel.JPG

 

 

A falakat minden helyiségben fakeretbe foglalt képek díszítik, amelyek a gödöllői kastélyt, Erzsébet királynét és természetesen a lakosztály büszke gazdáját, herceg Egérváry Elemért ábrázolják. A szalon kiemelt dísze a fém övcsatból készült nagy méretű falióra, valamint az egyik falat teljesen elfoglaló, élethűen megmunkált könyvekkel (pl. Macska ABC, Miért jó egérnek lenni?) és dísztárgyakkal megrakott könyvespolc.

 

e_etkezo.JPG

 

 

A lakosztályt nemrégiben modernizálhatták. A fürdőszoba bizonyára új kialakítású, a jakuzzis kádból és a borotválkozó(?)tükör melletti konnektorból ítélve. Sarkába a fenntarthatósági elveknek megfelelő, víztakarékos, parafadugóból készült komposzt-WC került. Szintén újításnak tűnik a világítás: minden helyiséget egységes, rózsás textillel ernyőzött, energiatakarékos ledvilágítás borít fénybe.

 

e_furdoszoba.JPG

 

 

A műtárgy megtekinthető a Századok, lakók, történetek című, a gödöllői kastély 18-21. századi történetét bemutató kiállítás gyermekek és családok számára berendezett foglalkoztató termében.

 

Készítette: Kovács Éva muzeológus

Fotók: Christophe Deléglise

 

 

 reAdvent

Elindítottunk egy olyan online tudásgyűjteményt, ahol megmutathatod nekünk hogyan hasznosítottál újra Te és hogyan az idősebb generáció!
Ahova elküldheted a környezettudatos, de karácsonyhoz és adventhez kötődő tippjeidet!
Milyen a tárgymentes adventi naptár? Van olyan dekorációtok, ami újrahasznosított anyagból van? Odafigyeltek, hogy mibe csomagoljátok az ajándékokat? Mindenre kíváncsiak vagyunk!
I
dőpont: 2021. november 22-december 17.
Ötletek ide várjuk: muzeumpedagogia@kiralyikastely.h
Milyen formában? fotó (jpg/png, max. 5mb) vagy videó (vlc/mp4) + az ötlet leírása (min. 1000 karakter és max. 2000 karakter (12-es betűméret, Times New Roman betűtípus, 1,5-es sorköz)
Az ötleteket a közösségi média felületeinken osztjuk meg advent időszakában!