200 éve született „a nemzet daliája” gróf Andrássy Gyula

 

1_gkk_gysz_2455-2_-kk.jpgAndrássy Gyula lovasszobra, Zala György alkotása a Parlament előtt, képeslap, 1907, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

2023-ban ünnepeljük a 19. század egyik legjelentősebb magyar politikusának, gróf Andrássy Gyula születésének 200. évfordulóját. Andrássy alig 2 hónappal volt fiatalabb a költőóriástól, Petőfi Sándortól, Jókai Mór, Széchenyi István és Kossuth Lajos kortársa, egy nem mindennapi arisztokrata. Zemplén vármegye országgyűlési követe, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ezredese, később konstantinápolyi követ. A külföldi magyar emigráció aktív tagja, a párizsi szalonok „szép akasztott”-ja, Deák Ferenc mellett az osztrák–magyar kiegyezés létrehozója, magyar miniszterelnök és Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere. Mindezek mellett híres mecénás és műgyűjtő. Nagy szerepe volt a magyar főváros fejlődésében, így nem véletlen, hogy Budapest ma is legszebb sugárútját már életében Andrássyról nevezték el, lovasszobra állt és újra áll a Parlament előtt.

„Andrássy, a liberális arisztokrata, aki kényelmes életet is élhetett volna, vállalva a kényelmetlenségeket, politikai csatákat, valóban sorsfordító szerepet töltött be a magyar történelemben. Egy rendszerváltást vezényelt le, és egy hosszú, gazdaságilag és kulturálisan, életszínvonalban és az egészségügy terén rohamosan fejlődő korszakot alapozott meg.” – olvasható Kozári Mónika: Gróf Andrássy Gyuláról szóló könyvében (Sorsfordítók a magyar történelemben sorozat).

 

2_andrassy_gyula_prinzhofer_1848_prinzhofer_august_1816-1885_wikipedia.jpgPrinzhofer: gr. Andrássy Gyula 1848-ban, litográfia forrás: Wikipedia

Csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula 1823. március 8-án (néhány forrás szerint március 3-án) született Oláhpatakon, a családi kastélyban. Szülei Andrássy Károly (1792–1845) és Szapáry Etelka (1798–1876), testvérei: Klementina (16 éves korában elhunyt), Emmánuel (Manó) (1821–1891) és Aladár (1827–1903). Andrássy Gyula ifjúkora a reformkori Magyarországhoz kötődik, jogi tanulmányokat folytatott, majd a kor szokásainak megfelelően bejárta Európát. Járt Angliában és Franciaországban, Párizsban előkelő barátokat is talált. Hazatérve bekapcsolódott a politikai közéletbe. Példaképeként tisztelte gróf Széchenyi Istvánt, aki már korán felismerte kiváló képességeit, és nagy jövőt jósolt neki. 1847-ben Zemplén vármegye országgyűlési követe, majd a vármegye főispánja lett.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetén a zempléni önkéntes nemzetőrök parancsnoka, részt vett a schwechati és a pákozdi csatában. A dicsőséges tavaszi hadjárat idején Görgey Artúr tábornok segédtisztje, majd ezredesi rangot kap. 1849 nyarán Kossuth Lajos kormányzó követe lett Konstantinápolyban. A világosi fegyverletétel után emigrálni kényszerült, Párizsban élt, de többször járt Londonban is. 1851-ben „in effigie” (jelképesen) felakasztották, halálos ítéletét Ferenc József császár írta alá.

„A szép akasztott” rövid idő alatt a párizsi szalonok kedvelt figurája lett. Az emigrációban, Párizsban 1856. július 9-én házasságot kötött gróf Kendeffy Katinkával (1830–1896). Három gyermekük született: Tivadar (1857–1905), Ilona (1858–1945) és Gyula (1860–1929). 1857. szeptemberében térhetett haza családjával, s újra bekapcsolódott a politikai életbe. Deák Ferenc politikájának támogatója és segítője lett, de kapcsolatot tartott az emigrációval is, főleg Kossuth Lajossal. Az 1861-es és az 1865-ös országgyűlésen Sátoraljaújhely követe, 1865-ben a képviselőház alelnökévé választották.

 

3_gkk_gysz_738_jav.jpg

Az Andrássy-kormány tagjai 1867-ben, fénykép, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

Deák Ferenc mellett a kiegyezést előkészítő tárgyalások egyik vezetője. Deák javaslatára nevezte ki Ferenc József császár a második magyar kormány miniszterelnökének 1867. február 17-én.

4_gkk_gysz_p1440107-k.jpg

Eduard von Engerth: Koronázás, 1867. június 8. című festményéről készült rézmetszet, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

Gróf Andrássy Gyula nádorhelyettesként Simor János esztergomi érsekkel együtt koronázta meg 1867. június 8-án Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét. 1871-ig volt magyar miniszterelnök és honvédelmi miniszter.

 5_gkk_00237_jav_1.jpg

Katzler (1867): A koronázási eskü Pesten, 1867. június 8.,színezett litográfia, eredeti fakeretben
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

 

Jelentős szerepe volt a dualista rendszer megszilárdításában, a modern, önálló magyar államszervezet megteremtésében, a Horvátországgal történt kiegyezés (1868) létrehozásában, a nemzetiségi törvény megalkotásában, honvédelmi miniszterként pedig az önálló magyar Honvédség megalakításában.

1871 és 1879 között az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminiszteri posztját töltötte be. E fontos és nagy horderejű tisztségében átalakította a Monarchia külpolitikájának irányvonalát, kimozdította a Monarchiát az elszigeteltségből, s jó kapcsolatot alakított ki a Német Császársággal, főleg Otto von Bismarck kancellárral, Olaszországgal, sőt, Oroszországgal is. Nevéhez fűződik az 1872-ben megkötött, ún. Hármas vagy három császár (osztrák–magyar – német – orosz) szövetsége. Külügyminiszterségének csúcspontja volt az 1878-ban megtartott Berlini Kongresszus. Utolsó politikai tette az 1879. október 7-én, a Monarchia és Németország között aláírt ún. Kettős szövetség. Lemondása után sem vonult vissza egészen a magyar politikai életből, továbbra is foglalkozott közügyekkel, rendszeresen felszólalt az országgyűlésben, utoljára 1889 tavaszán a véderővita során.

Andrássy mindezek mellett Magyarország jelentős birtokokkal rendelkező arisztokratája, számos egyesület alapító tagja, 1861–66 között a Szépművészeti Társulat elnöke, mecénás, híres műgyűjtő volt. Nagy művészetpártoló, több magyar festőművész, pl. Munkácsy Mihály partonálója. 1876-tól a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági, majd 1888-tól tiszteletbeli tagjának nevezték ki.

 

7_gkk_gysz_1901-4.jpg

Képeslap gr. Andrássy Gyula emlékére, 1904 után, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye

Életének utolsó éveiben súlyos betegségben szenvedett, 1890. február 18-án halt meg az Adriai-tenger partján lévő kisvárosban, Voloscában. A Magyar Tudományos Akadémia előcsarnokában felravatalozott koporsója mellett lerótta kegyeletét a királyi pár, valamint a magyar politikai elit színe-java. Innen vitték végső nyughelyére, a tőketerebesi kastély mauzóleumába.

Emlékét bronzba is öntötték: lovasszobrát, Zala György alkotását a parlament déli oldalán avatták fel I. Ferenc József jelenlétében, 1906-ban. A lovasszobor rekonstrukciója 2016-tól újra a Parlament előtt áll.

                                                                       Kaján Marianna

 

 

Andrássy politikai pályájáról számos könyv, tanulmány jelent meg, mi a következő hetekben, mint magyar arisztokratát és mint magánembert szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni.

 

Következő cikkünkben arról olvashatnak, hogyan vélekedtek Andrássyról barátai, kortársai, és válogatunk a róla szóló történetekből, anekdotákból.