Mitológiai ábrázolások a Gödöllői kastélyban - III. rész

Minerva

A kastély és a park barokk pompájához hozzátartoztak régmúlt korok hőseinek és hősnőinek ábrázolásai, hiszen történetük a klasszikus műveltség része volt, ismeretüket a kifinomultság velejárójának tekintették. Számos ilyen kép és szobor fenn is maradt, mivel a későbbi korok is értékelték, megőrizték őket. Ezekből válogatunk minisorozatunkban.

 

Minerva szobra

minerva_kisrekonstrukcio.png

Menerva néven az etruszkok egyik istennője, a békés foglalatosságok, mesterségek, művészetek és az igaz ügyért harcolók védnöke volt. Kr. e. 241-ben evokáció szertartás keretében vált hivatalos római istenné, amelynek során megkérték, hogy vegye Rómát oltalmába, cserébe még gazdagabb kultuszt és nagyobb tiszteletet ígértek számára. A honosított Minerva így rögtön Róma három legfontosabb főistenének egyike lett, Jupiter és Junó mellett. Legfőbb temploma a Capitolim dombon állt, ünnepét minden év március 19 és 23 között ünnepelték, különösen az iparosok és kézművesek. Hagyományosan ekkor tisztították meg a télen berozsdásodott fegyvereket, ekkor szedték be a tandíjat Minerva szolgái, a tanítók, és ekkorra esett a trombitaszentelés ünnepe is. Kultusza átalakult, a bölcsesség, a kereskedelem, a háború és a gyógyítás istenasszonyaként is tisztelték. Személyét később a görög Pallas Athénével azonosították, hiszen az eredetmonda szerint ő is apja fejéből pattant ki, mennydörgéstől kísérve, de nem teljes az egyezés kettejük között. Őt is gyakran ábrázolták sisakban és pajzzsal, és szinte mindig dárdát tart az egyik kezében.

A szobor eredeti helyét nem ismerjük. A kastélyparkból mentették be a lovarda egyik falfülkéjébe az 1990-es évek elején, ahonnan a lovarda felújítása előtt került raktárba. Sóskúti mészkőből készült, eredetileg festett volt, mint a korábban ismertetett Diana szobortöredék. A mellvértet viselő nőalak sisakos fejét utólag azonosítottuk a begyűjtött töredékek között. Hiányai és sérülései arra utalnak, hogy szándékos rongálás áldozata lett.

minerva1.JPGminerva2.JPG

A szobor anyagvizsgálatát és restaurálását Szörényi Bella végzős kőszobrász restaurátor hallgató végezte a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel között együttműködés keretében és a BME anyagvizsgáló laboratóriumának közreműködésével 2014-ben. Diplomamunkája részeként elkészítette a szobor kis méretű, elképzelt rekonstrukcióját is, amelynek képét szintén megtalálják fotógalériánkban.

Kovács Éva Marianna