Mitológiai ábrázolások a gödöllői kastélyban - IV. rész (utolsó előtti)

Hersilia

A kastély és a park barokk pompájához hozzátartoztak régmúlt korok hőseinek és hősnőinek ábrázolásai, hiszen történetük a klasszikus műveltség része, ismeretüket a kifinomultság velejárójának tekintették. Számos ilyen kép és szobor fenn is maradt, mivel a későbbi korokban is értékelték, megőrizték őket. Ezekből válogatunk minisorozatunkban, amely jövő héten véget. 

hersilia_1.jpg

A kastély állandó kiállításán látható négy színezett rézkarc, amelyek eredetileg a pesti Grassalkovich-palota berendezéséből valók. Ezek egyike Hersilia címmel Róma eredettörténetének egyik illusztrációja.

A legenda szerint a Romulus és Remus alapította új városállam lakossága eredetileg túlnyomóan férfiakból állt, és a környékbeli népek leányai közül reméltek feleséget szerezni maguknak, hogy benépesítsék kolóniájukat. Ettől azok családja elzárkózott, nem akarván vegyülni a jöttmentnek tekintett néppel. Ám amikor a rómaiak fesztivált rendeztek Neptun Eqester ünnepén, a környékbeli szabin városok népe is odasereglett szórakozni. Romulus jelére a férfiak elragadták a jelenlévő nőket és megküzdöttek a szabin férfiakkal. A felháborodott hajadonok Romulus kérlelésére végül megenyhültek, és feleségül mentek elrablóikhoz. Romulus is nőül vett egyet közülük, Hersiliát, a szabin király Titus Tatius lányát.

A feldühödött szabinok bosszút forraltak, és hadaikkal Róma ellen vonultak. A döntő ütközet közben azonban a félig már rómaivá lett szabin asszonyok, karjukon gyermekeikkel, Hersilia vezetésével a két sereg közé álltak, és könyörögtek nekik, hagyjanak fel egymás öldöklésével, hiszen már rokonok lettek a házasságok által. Kérlelésük meghallgatásra lelt, és az ellenségek megbékéltek egymással, sőt, a két király, Romulus és Titus Tatius ezután együtt kormányoztak. A két nép hamarosan egybeolvadt, és ezáltal még erősebbé vált.

Titus Tatius öt év múlva meghalt, ám Romulus még 33 évig uralkodott. Halála után a népgyűlés Quirinus néven a halhatatlanok közé iktatta, és felesége, Hesilia Hora Quirini néven szintén istennővé lett. Kettejük emlékét az évente megrendezett ünnepi játékokon, a Quirinalia fesztiválokon elevenítették fel.

Hersilia nevét az Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában honos ún. kétfarkú pókok latin neve máig őrzi, és egy légy nemzetség nevében is felfedezhető.

Kovács Éva Marianna