Bemutatkoznak a munkatársak XI. rész

Új sorozatunkban, mely a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatához kapcsolódik a kastély különböző területein dolgozó kollégáinkat szeretnénk bemutatni. Ha Önt is érdekli, hogy mennyiféle munkacsoport működik a kastélyban, és egyes területeken mit dolgoznak a kollégák, akkor érdemes elolvasnia a frissülő rovatunkat.

1_d_instagram.png

 

Bemutatkozás

 

Kaján Marianna, muzeológus

 

1. Mondj egy szót, vagy egy mondatot, ami elsőként a kastélyról eszedbe jut?

 

A kettős kupola.

 

2. Mesélj arról, hogyan kerültél a kastélyba, és mióta dolgozol itt?

 

Először alig 4 évesen jártam a kastélyban, akkor még Szociális Otthon volt. Számomra van valami különleges kisugárzása az épületnek. 2001 óta dolgozom itt, a kastély az első munkahelyem.

 

3. Mivel foglalkozol a kastélyban? Milyen feladataid vannak?

Történész-muzeológus vagyok, a Múzeumi Osztály tagja, egy összetartó, inspiráló csapaté, akikkel nagyon jó együtt gondolkodni és dolgozni. Elsősorban a kastély épületegyüttesének történetét és egykori lakóinak életét kutatjuk. A kastély építészeti, történelmi és kulturális értékeinek megóvásával, gyűjteményének gyarapításával, bemutatásával, cikkek, tanulmányok írásával, kiállítások rendezésével részeseivé, alakítóivá válunk a Gödöllői Királyi Kastély 21. századi történetének, ami felelősségteljes feladat.

A munkám legizgalmasabb része számomra a kutatás, amikor kirajzolódnak a műtárgyakhoz kapcsolódó emberi történetek, összeáll egy kiállítás anyaga, olyan, mint amikor összerakunk egy nagy puzzle-t.

Úgy gondolom, mi kastélydolgozók mindannyian különleges munkát végzünk egy igazán különleges helyen.

 

4. Mi a legkedvesebb kastélyhoz kötődő élményed?

 

Sok van, nehéz választani! Életre szóló emlék „végigélni” a kastély épületrészeinek felújítását (Barokk Színház, Gizella-és Rudolf-szárny, Lovarda, Horthy-bunker), vagy amikor a gyűjteménybe kerüléssel és a restauráltatással sikerül megmenteni egy különleges műtárgyat, pl. az 1916-os koronázásra készült díszruhát, melyet gr. Teleki Ádámné viselt, aki a kastélybeli Szociális Otthonban halt meg, illetve legutóbb az élő történelem kisfilmünk létrehozásában közreműködni.

A legkedvesebb emlékem mégis a 2018-as Retro projekt: kamaszokkal készítettünk időszaki, majd állandó kiállítást a kastély 1945 utáni történetéből. Fantasztikusan tehetséges gyerekekkel dolgoztunk együtt hónapokon keresztül. Boldog és büszke vagyok, hogy megismerhettem őket, azóta többen már felsőoktatási intézményekben tanulnak, egyikőjük történész lesz!

2_p1050846.JPG

 

5. Ha létezne időutazás, a kastély mely korszakába utaznál szívesen vissza?

Mindegyik korszakba egy kicsit: megnézni a két kupola és a díszterem építését, a királyi korszakban Erzsébet királyné lovasbemutatóját a Lovardában, a Horthy-korszakban a parkbeli úszómedence és fürdőház építését, a Fővárosi Szociális Otthon lakóinak beköltözését 1958-ban. De legszívesebben az északi szárnyban a Grassalkovich III. Antal által építtetett klasszicista fürdőt, virágházat és Narancsházat nézném meg.

+1 :) Egy személyesebb kérdés: Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Színházba járni: csodálatos érzés élőben, a nézőtéren ülni és látni az akkor, ott megszülető előadást.